Choď na obsah Choď na menu

Kanon

Okrem hlavnej série filmov existuje veľa ďalších diel rôznych autorov, ktoré zasahujú do sveta Star Wars. V rokoch 1996 – 2000 bola preto vybudovaná koncepcia licencovania diel s tématikou Star Wars, ktorá bola nazvaná Holokron. Slúžila hlavne k odlíšeniu diel vhodných a nevhodných do chronológie sveta Star Wars. Kánon je zoradený zostupne tak, že pri akomkoľvek rozpore výkladu deja alebo jeho popisu je platné tvrdenie podľa vyššej úrovne kánonu. Tu sú vymenované:

  • G-kánon - týka sa všetkých diel, ktoré tvoril priamo George Lucas, vrátane jeho verejných vyhlásení a vysvetlení, novo sem patrí produkcia od spoločnosti The Walt Disney Company.
  • T-kánon - týka sa televíznych seriálov Star Wars: Klonové vojny a Star Wars Povstalci. Tiež sem patrí mobilná hra Star Wars Uprising. Mal by sem byť zaradený aj pripravovaný seriál Star Wars Odboj.
  • C-kánon - jedná sa o kánon kontinuity. Bol tvorený prevažne z materiálov zo Star Wars Expanded Universe, teda literatúry, počítačových hier, komiksov, encyklopédií atď. Z rozhodnutia spoločnosti The Walt Disney Company bol celý obsah C-kánonu, stvorený pred 25. aprílom 2014, presunutý do dočasného S-kánonu a je úplne nahradený novým C-kánonom, ktorý tvoria diela stvorené výhradne po 25. apríli 2014.
  • S-kánon - jednalo sa o dočasný sekundárny kánon. Bol tvorený kompletne celým bývalým C-kánonom, s ktorým však zostal na rovnocennej úrovni s jedinou výnimkou. Obsah S-kánonu bol vymazaný 25.4.2014 na základe už spomínaného rozhodnutia spoločnosti The Walt Disney Company.
  • N-kánon - sem patria nekanonické diela, ďalej súčasti hier a ďalších médií, ako sú štatistiky jednotlivých postáv a podobne. Čokoľvek, čo odporuje G-kánonu, je automaticky považované za N-kánon.

Svet Star Wars bol pôvodne zložený len z originálnych diel od Georga Lucasa, ale už rok po vydaní prvého filmu Hviezdne vojny bola vydaná kniha Splinter of the Mind's Eye od Alan Dean Fostera, ktorá bola prvým dielom zo Star Wars Expanded Universe (súbor všetkých diel, ktoré rozširujú svet Star Wars). Ten bol síce považovaný za podradený originálnym dielam, ale bol braný ako oficiálny. Neskôr však bolo treba diela rozlíšiť viac pre množstvo diel v Star Wars Expanded Universe, čím vznikol systém Holokron popísaný vyššie. Diela zo Star Wars Expanded Universeboli rozdelené medzi kánony C a N podľa ich autentickosti, zatiaľ čo originálne filmy, vyjadrenia a vysvetlenia od Georga Lucasa boli zaradené do G-kánonu. Neskôr bol pridaný ešte kánon T pre seriál Star Wars: Klonové vojny, ktorý už nebol považovaný za súčasť sveta Star Wars Expanded Universe. Po zakúpení práv na svet Star Wars spoločnosťou The Walt Disney Company bola ustavená pracovná komisia, ktorá dostala úlohu zjednotiť chronológiu kánonov G a T so všetkými možnými spin-offmi, komiksmi, novými filmami a podobne[24]. Spoločnosť neskôr rozhodla o vytvorení nového C-kánonu, a ten starý (čiže primárna časť Star Wars Expanded Universe) bol presunutý do S-kánonu. No kvôli chronologickým rozporom medzi kánonmi S a C bol celý S-kánon a jeho obsah z oficiálneho kánonu Star Wars odstránený a zostal iba C-kánon. Okrem toho, z kánonu boli odstránené všetky diela zo Star Wars Expanded Universe, ktoré tak prvý krát nebolo považované za oficiálne. Zároveň bol celý Star Wars Expanded Universe odstránený a jeho diela boli znova uverejnené pod štítkom Star Wars: Legends, ktoré už ale nie sú oficiálne diela, ale samostatný súbor diel, tak, ako Star Wars kánon.